Svaki koktel sadrži bazno piće. 
Kokteli se obično dele prema baznim pićima,
odnosno prema baznim spiritima na čijoj bazi su napravljani (na bazi ruma, na bazi džina, vodke, brendija, viskija, tekile).
Spirit je alkohono piće dobijeno destilacijom.
Likeri su spiriti sa specifičnim i slatkim ukusom i sa manjim procentom alkohola. Biteri su biljni likeri.
Vino, pivo, cider i sake (japansko vino od pirinča) nisu spiriti.
Vina se dobijaji fermentacijom a ne destilacijom.
Brendi je spirit jer se dobija destilacijom vina. Stock, Konjak i Vinjak su brendiji i dobijaju se na identičan način. Razlika između ova tri pića je u zemlji proizvodnje i nazivu: Stock se proizvodi u Italiji od italijanskih vina, Konjak se proizvodi u Francuskoj od francuskih vina, Vinjak se proizvodi u Srbiji od srpskih vina.
U Beogradu se teško nalaze kokteli na bazi rakije, iako je rakija spirit i može da bude veoma dobro bazno piće za koktel. Naši koktel-majstori prave izuzetne koktele, sa puno mašte i osećaja za kombinaciju ukusa i mirisa. Rekla bih da koktela na bazi rakije skoro da nema u gradu jer ih niko ne naručuje a ne zato što se barmeni nisu dosetili.

Spirits Basic (sa preporukama)
Rum (Bacardi)
Džin (Dry London)
Vodka (Smirnoff i Jelcin)
Brendi (Stock i Vinjak)
Rakija (domaća šljiva, kruška, dinja, kajsija, breskva, jabuka, trešnja, smokva
komovica, lozovača, klekovača, travarica, mastika, orahovača, brinjevac, anisonka)
Viski
Tekila

Čak i ljudi koji nisu vešti u pripremi koktela mogu da naprave jednostavan mix ukoliko imaju neko od ovih baznih pića.
Najpoznatiji mixevi sa ovim pićima su džin-tonik, rum-kola i đus-vodka. To su dobra rešenja za žurke i veća okupljanja. Mogu da se serviraju i u običnim čašama za vodu a trpe i plastične čaše za bleju u prirodi. Nisu zahtevni ni po pitanju leda, dovoljno je da sok bude dobro ohlađen ukoliko nemate 1-2 kockice leda. Viski-kola je isto dobra kombinacija ali je manje popularna na Balkanu zbog cene viskija, džin i vodka su jednostavno dostupniji većini ljudi. Mixeve pravim u razmeri 1:5.
Ko ne voli ukus tonika, neka proba mix džin-biter. Biter ima gorčinu koja savršeno ide uz džin, ali je slađi i pitkiji od oporog i surovo gorkog tonika.

Advertisements